24.4.2012

Herätkää!

Vaikka oikeus elämänkatsomustiedon opetukseen uskontokuntiin kuulumattomille, ja niille joiden oman uskontokunnan mukaista opetusta ei järjestetä, on ollut jo pitkään olemassa, on elämänkatsomustiedon opetukseen osallistuvien määrä edelleen kovin alhainen verrattuna siihen oikeutettujen määrään. Edelleen useat koulut ja kunnat vetoavat monesti elämänkatsomustiedon opetuksen järjestämisen "hankaluuteen". Se ei saa olla, eikä voi olla este elämänkatsomustiedon opetuksen järjestämiselle. Erilaisia, "hankalia", järjestelyjä ei tule hyväksyä, vaan opetuksen järjestäjän on huolehdittava opetuksen tasapuolisesta järjestämisestä, katsomuksesta riippumatta. Jotkut koulut saattavat myös vedota siihen, että ei koulussa ole muita elämänkatsomustiedon opetukseen osallistuvia oppilaita. Todellisuudessa kunnan on järjestettävä elämänkatsomustiedon opetusta, jos kunnassa on vähintään kolme elämänkatsomustiedon opetukseen oikeutettua oppilasta. Kyseessä ei siis ole koulukohtainen rajoite. Tämä on säädetty perusopetuslain pykälässä 13.

Elämänkatsomustietoon oikeutettujen on mahdollista vaihtaa elämänkatsomustiedon opetukseen milloin vain! Asiasta riittää ilmoitus koululle/rehtorille. Nyt näin kevään kynnyksellä on erinomainen aika ilmoittaa lapsensa katsomusaineeksi tulevalle lukukaudelle elämänkatsomustieto, jolloin kouluilla on hyvin aikaa suunnitella elämänkatsomustiedon järjestäminen ilman, että sen takia joudutaan tekemään "hankalia" järjestelyjä.

Elämänkatsomustieto ei ole mitenkään vähempiarvoinen katsomusaine, vaan se koetaan yleisesti sitä opiskelevien keskuudessa jopa miellekkäämmäksi katsomusaineeksi kuin uskonnonopetus, sen monimuotoisuuden ansiosta. Pidetään siis huoli hyvän opetuksen toteutumisesta!

Lisätietoja ja apua ongelmatilanteissa saa Vapaa-ajattelijoilta tai ET-opetus.fi sivuston ylläpidolta.

(Ylläoleva mielipidekirjoitus on lähetetty julkaistavaksi Lahden paikallislehdille 23.2.2012)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti